Naar de Home Page

Over Khing

Biografie

Khing is in 1933 geboren in Purworedjo (Indonesië). Na het lyceum en drie jaar aan de Seni Rupa-kunstacademie in Bandung kwam hij in 1956 naar Nederland om verder te studeren. Al snel kwam hij bij Toonder Studios terecht waar hij strips tekende. Sinds ca. 1971 werkt Khing full time als freelance illustrator, meestal van kinderboeken.

Hoe zit dat nou met die rare naam?

Khing's naam bestaat uit drie delen: zijn achternaam (Thé); zijn generatienaam (Tjong) en zijn voornaam (Khing). De generatienaam is een gemeenschappelijke naam die alle zoons van dezelfde generatie delen. Het was de Chinese gewoonte om namen ook in die volgorde te gebruiken, dus: Thé Tjong-Khing en niet Khing Thé.

Wist je dat...

Khing in de jaren 70 enige tijd bekender was als filmkenner dan als illustrator? In de veelbekeken quiz Voor een briefkaart op de eerste rang onder leiding van quizmaster Bob Bouma wist Khing zoveel afleveringen achter elkaar overtuigend te winnen, dat Frans Halsema en Gerard Cox er een persiflage van op plaat gezet hebben, geschreven door Luc Lutz. (Deze sketch stond ooit op YouTube, maar is helaas niet langer beschikbaar.) Dit is de tekst van die conférence:

Quizmaster: En dit is dan weer de laatste ronde van onze kwis: 'Voor een briefkaart op de eerste rang'. Opgelet, heren kandidaten: in deze ronde levert elk goed antwoord vijftig gulden op. Bent u klaar?
Zo te zien wel. U zit ontspannen. Hand bij de zoemer. En daar gaan we.

Vraag 1: Toen Greta Garbo in 1932...

(Zoemer)

Q: Ja, zegt u het maar.

Khing: Stan Laurel.

Q: Heel goed. Dat is inderdaad heel goed, want de vraag luidde: Toen Greta Garbo in 1932 debuteerde in Zweden, maakte op vijfduizend kilometer afstand een magere Engelse komiek zijn negentiende eenakter met een onafscheidelijke partner. En hoe heette die komiek? Dat was de vraag. Vijftig gulden voor meneer T.

En nu de volgende vraag: Wat bewaarden...

(Zoemer)

Meneer T!

K: Het diepste stilzwijgen.

Q: Maar dat is verbluffend. Dat is in de roos, meneer T. Want de vraag in z'n geheel was: Wat bewaarden, in de film 'Ochtendschemering der mensheid', de Germanen in hun heilige wouden?

En nu over naar de laatste vraag. Opgelet. Onze laatste vraag, de honderd gulden-vraag. Uw laatste kans tevens, meneer Van der Heyden. En u natuurlijk ook, meneer T.

Stilte, opgelet. Hier komt 'ie: Wie...

(Zoemer)

Meneer T heeft gedrukt, meneer T heeft gedrukt! En z'n antwoord luidt:

K: Ik!

Q: En dat is goed! Want de vraag luidde: wie weet het goede antwoord op de laatste vraag van ons spelletje: 'Voor een briefkaart op de eerste rang'!

Meer informatie

Er is een Wikipedia-pagina over Khing (ook in het Engels).

Op 30 augustus 2017 is Khing geïnterviewd in het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen. Je kunt het hier terugluisteren.